Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης
Στην πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, θα τεκμηριωθεί με απόλυτη βεβαιότητα η διάγνωση της εγκυμοσύνης.
Θα γίνει υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η ενδομήτρια κύηση και να εκτιμηθεί η πορεία της)
Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται λεπτομερής λήψη ατομικού και κληρονομικού ιστορικού.
Ιδιαίτερη αξιολόγηση γίνεται στο μαιευτικό και γυναικολογικό ιστορικό.
Το ατομικό σας ιστορικό, θα αναδείξει πιθανά προβλήματα της υγείας σας, όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.ά. που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Κατά τη λήψη του μαιευτικού-γυναικολογικού σας ιστορικού έχει σημασία ο αριθμός των προηγούμενων κυήσεων, αυτόματων αποβολών, και το είδος του προηγούμενου τοκετού. Επίσης, πληροφορίες για προηγούμενες γυναικολογικές επεμβάσεις (π.χ. ινομυωματεκτομή) είναι καθοριστικές για την επιλογή του τοκετού.
Ακολουθεί η κλινική εξέταση, η οποία εκτός από το ύψος και το βάρος σας και την εκτίμηση της πυέλου, θα γίνει λεπτομερής κλινική εξέτααση και με άλλα συστήματα του οργανισμού σας.
Στο τέλος της πρώτης σας επίσκεψης θα σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική εξέταση αίματος και ούρων, έλεγχος για ομάδα αίματος και αντιγόνο Rhesus και των δύο γονέων, βιοχημικές εξετάσεις που περιλάμβανουν έλεγχο του ήπατος και των νεφρών, καθώς και εξέταση για ανεύρεση του στίγματος της μεσογειακής αναιμίας και στους δύο γονείς. Επίσης, γίνεται έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (έλεγχος για ηπατίτιδες, HIV, σύφιλη) και μικρόβια που μπορεί να μολύνουν το έμβρυο (π.χ. τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊός, λιστέρια). Στα πλαίσια του πρώτου αυτού ελέγχου είναι απαραίτητο και το τεστ ΠΑΠ.
Η συχνότητα των επόμενων επισκέψεων θα εξαρτηθεί από την εβδομάδα της κύησης στην οποία βρίσκεστε.
Μέχρι και την 32η εβδομάδα κύησης, μία φορά το μήνα.
Από την 32η έως και την 36η ανά δεκαπενθήμερο και από την 36η μέχρι το τέλος της κύησης εβδομαδιαία.
Σε κάθε επίσκεψη, μετριέται το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση, το ύψος της μήτρας και η σχέση του εμβρύου με τον άξονά της, ενώ γίνεται και έλεγχος για την εμφάνιση οιδήματος.
Στις επισκέψεις παρακολουθείται η πορεία εγκυμοσύνης, γίνεται ακρόαση των παλμών εμβρύου, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ελέγχεται η καρδιακή του λειτουργία με καρδιοτοκογράφημα. Επίσης, σε κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιούνται διάφορες εξετάσεις με στόχο τον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου (έλεγχος αυχενικής διαφάνειας και PAPP-A test τη 12η εβδομάδα, a-test τη 17η εβδομάδα, υπερηχογράφημα β’ επιπέδου 20η -22η εβδομάδα, δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη την 26η εβδομάδα και υπερηχογράφημα ανάπτυξης την 30η-32η εβδομάδα). Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, όπως είναι η αμνιοπαρακέντηση, η λήψη τροφοβλαστικών κυττάρων, η ομφαλιδοπαρακέντηση για έλεγχο του εμβρυϊκού αίματος και Doppler τριών αγγείων.
Αλλαγές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης
Καθώς το σώμα προετοιμάζεται για να φέρει στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειας, η μέλλουσα μητέρα παρατηρεί διάφορες, ορισμένες φορές ενοχλητικές, μεταβολές σε αυτό. Οι ναυτίες, οι έμετοι και η αυξημένη παραγωγή σάλιου είναι συνηθισμένο φαινόμενο τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Είναι συμπτώματα που συνηθώς υποχωρούν μετά τη 14η εβδομάδα και σχετίζονται με την αυξημένη παραγωγή της β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Η συναισθηματική φόρτιση της εγκύου μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα αυτά και να οδηγήσει στο φαινόμενο της υπερέμεσης της κύησης. Είναι μία κατάσταση που απαιτεί ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση, γιατί οδηγεί σε αφυδάτωση και διαταραχή των ηλεκτρολυτών της εγκύου.
Η έγκυος γυναίκα αρχίζει να παρατηρεί μεταβολές στους μαστούς. Η αιτία αυτών των μεταβολών έγκειται στη γενικότερη προσαρμογή του ορμονικού προφίλ για τη φιλοξενία του εμβρύου στο σώμα της εγκύου. Συγκεκριμένα, οι μαστοί διογκώνονται δημιουργώντας αίσθημα τάσης, οι θηλές γίνονται σκουρόχρωμες και μεγαλώνουν σε μέγεθος, ενώ από τη 16η εβδομάδα παρατηρείται έκκριση υγρού (πρωτόγαλα).
Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας προκαλεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνοουρία, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα φαινόμενα αυτά υποχωρούν μετά τη 14η εβδομάδα, οπότε και η μήτρα ανεβαίνει ψηλότερα βγαίνοντας από την ελάσσονα πύελο.
Ένα διάχυτο άλγος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να παρατηρείται κατά διαστήματα. Τα ενοχλήματα αυτά συνήθως είναι τελείως αθώα, αλλά για αποφυγή απώτερων επιπλοκών στην περίπτωση που πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, καλό είναι να γίνεται άμεση διερεύνηση.
Με την πρόοδο της κύησης, καθώς η μήτρα ανεβαίνει στο εσωτερικό της κοιλιάς, πιέζει ορισμένες φορές το περιεχόμενό της με αποτέλεσμα να προκαλείται παλινδρόμηση γαστρικού οξέος στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να το αισθάνεστε σαν καούρα στο στομάχι σας. Μην ανησυχείτε. Πρόκειται για κάτι που αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ειδικών αντιόξινων φαρμάκων και με την αποφυγή της ύπτιας θέσης του σώματος, ιδιαίτερα μετά το φαγητό.
Λόγω των μεταβολών στο μυοσκελετικό σύστημα, που είναι απαραίτητες για να μπορέσει το σώμα σας να εκτελέσει τον τοκετό, μπορεί να ταλαιπωρηθείτε από πόνο στη μέση και στο ισχίο. Επίσης, μπορεί να διαπιστώσετε αίσθημα δυσκαμψίας στα χέρια λόγω συμπίεσης των νεύρων της περιοχής. Η χορήγηση ήπιας διουρητικής αγωγής και σε ορισμένες βαρύτερες περιπτώσεις η εφαρμογή νάρθηκα, θα σας ανακουφίσουν από ένα αίσθημα, το οποίο στη συνέχεια θα υποχωρήσει από μόνο του κατά τη διάρκεια της λοχείας.
Θα διαπιστώσετε επίσης, διαφορές στη σπονδυλική σας στήλη. Όσο θα προχωρά η κύηση, το κέντρο βάρους σας θα μετατοπίζεται προς τα εμπρός, κάτι που θα προκαλέσει λόρδωση. Επίσης, καθώς το σώμα σας θα προετοιμάζεται για τον τοκετό οι μύες της πυέλου θα χαλαρώνουν. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην εμφάνιση οσφυαλγίας, κάτι που μπορεί η μέλλουσα μαμά να αντιμετωπίσει η ίδια με την καθημερινή ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σταδιακά μετά τον τοκετό.
Λόγω της αυξημένης παραγωγής της ορμόνης προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι η προγεστερόνη μειώνει την κινητικότητα του εντέρου. Καλό θα είναι λοιπόν, για έναν ακόμη λόγο, να ενσωματώσετε στη διατροφή σας ακόμη περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Εάν αντιμετωπίσετε πιο έντονο πρόβλημα, καλό είναι συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή εάν το κρίνει απαραίτητο.
Επεισόδια λιποθυμίας μπορεί επίσης να κάνουν την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Συνήθως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και οφείλεται στο ότι αλλάζει η συγκέντρωση του αίματος στα διάφορα σημεία του σώματος εξαιτίας της κύησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά από κάθε τέτοιο επεισόδιο, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Οι κιρσοί στα πόδια και οι αιμορροΐδες είναι κάποια ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Οφείλονται στη στάση του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος και στην αυξημένη πίεση που ασκείται σε αυτό από τη μήτρα, που όλο και μεγαλώνει. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα με κιρσούς, ο μαιευτήρας σας θα σας συστήσει τη χρήση ειδικών καλτσών. Όσον αφορά της αιμορροΐδες, η σωστή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά) θα εμποδίσει ή θα περιορίσει την εμφάνισή τους και η εφαρμογή των κατάλληλων αλοιφών και επιθεμάτων στην περιοχή θα κατευνάσει τα συμπτώματα.
Οι κράμπες στα πόδια είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να σας προκαλέσει μια μικρή ενόχληση. Δημιουργείται εξαιτίας κάποιων ήπιων ηλεκτρολυτικών διαταραχών που σχετίζονται κυρίως με τη μείωση του ασβεστίου. Μία διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και εάν χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει.
Κάποιες διατροφικές συμβουλές είναι επίσης απαραίτητες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι προτιμότερο να λαμβάνεται θρεπτικά συστατικά από μία μεγάλη ποικιλία τροφών χωρίς να δίνετε βάρος σε μεγάλο θερμιδικό πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, κατά το 2ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρέπει να καταναλώνετε περίπου 2500 θερμίδες ενώ όσο θηλάζετε οι θερμιδικές απαιτήσεις αυξάνονται στις 3000.
Διακόψτε το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ. Η νικοτίνη και το αλκοόλ επιδρούν στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου δυσμενώς. Ευθύνονται για καθυστερημένη ανάπτυξη και συγγενείς ανωμαλίες, ενώ δημιουργούν προβλήματα εξάρτησης στο νεογέννητο μωράκι.
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα με εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης.
Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός των περιπτώσεων ύπαρξης προδρομικού πλακούντα, αιμορραγιών στην αρχή της κύησης, ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών. Επίσης, είναι προτιμότερο προς το τέλος της κύησης να αποφεύγονται, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να βοηθήσει, αρκεί αυτή να είναι ήπια και να μη σας κουράζει. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι οι περίπατοι, αλλά και η κολύμβηση, αρκεί να γίνεται σε ελεγμένες εγκαταστάσεις και σε καθαρές θάλασσες.
Καλό επίσης είναι να φοράτε άνετα ρούχα και μαλακά παπούτσια με χαμηλό τακούνι για να μην επιβαρύνετε τη σπονδυλική σας στήλη. Ο στηθόδεσμος πρέπει να είναι άνετος και να μην πιέζει τους μαστούς, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι αυτή την περίοδο.
Τέλος, η εργασία σας μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα εφόσον εργάζεστε σε υγιές περιβάλλον και μέχρι το χρονικό σημείο που δε θα σας επιβαρύνει σωματικά και ψυχικά.
Θα γίνει υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η ενδομήτρια κύηση και να εκτιμηθεί η πορεία της)
Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται λεπτομερής λήψη ατομικού και κληρονομικού ιστορικού.
Ιδιαίτερη αξιολόγηση γίνεται στο μαιευτικό και γυναικολογικό ιστορικό.
Το ατομικό σας ιστορικό, θα αναδείξει πιθανά προβλήματα της υγείας σας, όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.ά. που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Κατά τη λήψη του μαιευτικού-γυναικολογικού σας ιστορικού έχει σημασία ο αριθμός των προηγούμενων κυήσεων, αυτόματων αποβολών, και το είδος του προηγούμενου τοκετού. Επίσης, πληροφορίες για προηγούμενες γυναικολογικές επεμβάσεις (π.χ. ινομυωματεκτομή) είναι καθοριστικές για την επιλογή του τοκετού.
Ακολουθεί η κλινική εξέταση, η οποία εκτός από το ύψος και το βάρος σας και την εκτίμηση της πυέλου, θα γίνει λεπτομερής κλινική εξέτααση και με άλλα συστήματα του οργανισμού σας.
Στο τέλος της πρώτης σας επίσκεψης θα σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική εξέταση αίματος και ούρων, έλεγχος για ομάδα αίματος και αντιγόνο Rhesus και των δύο γονέων, βιοχημικές εξετάσεις που περιλάμβανουν έλεγχο του ήπατος και των νεφρών, καθώς και εξέταση για ανεύρεση του στίγματος της μεσογειακής αναιμίας και στους δύο γονείς. Επίσης, γίνεται έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (έλεγχος για ηπατίτιδες, HIV, σύφιλη) και μικρόβια που μπορεί να μολύνουν το έμβρυο (π.χ. τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊός, λιστέρια). Στα πλαίσια του πρώτου αυτού ελέγχου είναι απαραίτητο και το τεστ ΠΑΠ.
Η συχνότητα των επόμενων επισκέψεων θα εξαρτηθεί από την εβδομάδα της κύησης στην οποία βρίσκεστε.
Μέχρι και την 32η εβδομάδα κύησης, μία φορά το μήνα.
Από την 32η έως και την 36η ανά δεκαπενθήμερο και από την 36η μέχρι το τέλος της κύησης εβδομαδιαία.
Σε κάθε επίσκεψη, μετριέται το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση, το ύψος της μήτρας και η σχέση του εμβρύου με τον άξονά της, ενώ γίνεται και έλεγχος για την εμφάνιση οιδήματος.
Στις επισκέψεις παρακολουθείται η πορεία εγκυμοσύνης, γίνεται ακρόαση των παλμών εμβρύου, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ελέγχεται η καρδιακή του λειτουργία με καρδιοτοκογράφημα. Επίσης, σε κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιούνται διάφορες εξετάσεις με στόχο τον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου (έλεγχος αυχενικής διαφάνειας και PAPP-A test τη 12η εβδομάδα, a-test τη 17η εβδομάδα, υπερηχογράφημα β’ επιπέδου 20η -22η εβδομάδα, δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη την 26η εβδομάδα και υπερηχογράφημα ανάπτυξης την 30η-32η εβδομάδα). Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, όπως είναι η αμνιοπαρακέντηση, η λήψη τροφοβλαστικών κυττάρων, η ομφαλιδοπαρακέντηση για έλεγχο του εμβρυϊκού αίματος και Doppler τριών αγγείων.
Αλλαγές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης
Καθώς το σώμα προετοιμάζεται για να φέρει στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειας, η μέλλουσα μητέρα παρατηρεί διάφορες, ορισμένες φορές ενοχλητικές, μεταβολές σε αυτό. Οι ναυτίες, οι έμετοι και η αυξημένη παραγωγή σάλιου είναι συνηθισμένο φαινόμενο τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Είναι συμπτώματα που συνηθώς υποχωρούν μετά τη 14η εβδομάδα και σχετίζονται με την αυξημένη παραγωγή της β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Η συναισθηματική φόρτιση της εγκύου μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα αυτά και να οδηγήσει στο φαινόμενο της υπερέμεσης της κύησης. Είναι μία κατάσταση που απαιτεί ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση, γιατί οδηγεί σε αφυδάτωση και διαταραχή των ηλεκτρολυτών της εγκύου.
Η έγκυος γυναίκα αρχίζει να παρατηρεί μεταβολές στους μαστούς. Η αιτία αυτών των μεταβολών έγκειται στη γενικότερη προσαρμογή του ορμονικού προφίλ για τη φιλοξενία του εμβρύου στο σώμα της εγκύου. Συγκεκριμένα, οι μαστοί διογκώνονται δημιουργώντας αίσθημα τάσης, οι θηλές γίνονται σκουρόχρωμες και μεγαλώνουν σε μέγεθος, ενώ από τη 16η εβδομάδα παρατηρείται έκκριση υγρού (πρωτόγαλα).
Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας προκαλεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνοουρία, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα φαινόμενα αυτά υποχωρούν μετά τη 14η εβδομάδα, οπότε και η μήτρα ανεβαίνει ψηλότερα βγαίνοντας από την ελάσσονα πύελο.
Ένα διάχυτο άλγος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να παρατηρείται κατά διαστήματα. Τα ενοχλήματα αυτά συνήθως είναι τελείως αθώα, αλλά για αποφυγή απώτερων επιπλοκών στην περίπτωση που πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, καλό είναι να γίνεται άμεση διερεύνηση.
Με την πρόοδο της κύησης, καθώς η μήτρα ανεβαίνει στο εσωτερικό της κοιλιάς, πιέζει ορισμένες φορές το περιεχόμενό της με αποτέλεσμα να προκαλείται παλινδρόμηση γαστρικού οξέος στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να το αισθάνεστε σαν καούρα στο στομάχι σας. Μην ανησυχείτε. Πρόκειται για κάτι που αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ειδικών αντιόξινων φαρμάκων και με την αποφυγή της ύπτιας θέσης του σώματος, ιδιαίτερα μετά το φαγητό.
Λόγω των μεταβολών στο μυοσκελετικό σύστημα, που είναι απαραίτητες για να μπορέσει το σώμα σας να εκτελέσει τον τοκετό, μπορεί να ταλαιπωρηθείτε από πόνο στη μέση και στο ισχίο. Επίσης, μπορεί να διαπιστώσετε αίσθημα δυσκαμψίας στα χέρια λόγω συμπίεσης των νεύρων της περιοχής. Η χορήγηση ήπιας διουρητικής αγωγής και σε ορισμένες βαρύτερες περιπτώσεις η εφαρμογή νάρθηκα, θα σας ανακουφίσουν από ένα αίσθημα, το οποίο στη συνέχεια θα υποχωρήσει από μόνο του κατά τη διάρκεια της λοχείας.
Θα διαπιστώσετε επίσης, διαφορές στη σπονδυλική σας στήλη. Όσο θα προχωρά η κύηση, το κέντρο βάρους σας θα μετατοπίζεται προς τα εμπρός, κάτι που θα προκαλέσει λόρδωση. Επίσης, καθώς το σώμα σας θα προετοιμάζεται για τον τοκετό οι μύες της πυέλου θα χαλαρώνουν. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην εμφάνιση οσφυαλγίας, κάτι που μπορεί η μέλλουσα μαμά να αντιμετωπίσει η ίδια με την καθημερινή ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σταδιακά μετά τον τοκετό.
Λόγω της αυξημένης παραγωγής της ορμόνης προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι η προγεστερόνη μειώνει την κινητικότητα του εντέρου. Καλό θα είναι λοιπόν, για έναν ακόμη λόγο, να ενσωματώσετε στη διατροφή σας ακόμη περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Εάν αντιμετωπίσετε πιο έντονο πρόβλημα, καλό είναι συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή εάν το κρίνει απαραίτητο.
Επεισόδια λιποθυμίας μπορεί επίσης να κάνουν την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Συνήθως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και οφείλεται στο ότι αλλάζει η συγκέντρωση του αίματος στα διάφορα σημεία του σώματος εξαιτίας της κύησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά από κάθε τέτοιο επεισόδιο, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Οι κιρσοί στα πόδια και οι αιμορροΐδες είναι κάποια ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Οφείλονται στη στάση του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος και στην αυξημένη πίεση που ασκείται σε αυτό από τη μήτρα, που όλο και μεγαλώνει. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα με κιρσούς, ο μαιευτήρας σας θα σας συστήσει τη χρήση ειδικών καλτσών. Όσον αφορά της αιμορροΐδες, η σωστή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά) θα εμποδίσει ή θα περιορίσει την εμφάνισή τους και η εφαρμογή των κατάλληλων αλοιφών και επιθεμάτων στην περιοχή θα κατευνάσει τα συμπτώματα.
Οι κράμπες στα πόδια είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να σας προκαλέσει μια μικρή ενόχληση. Δημιουργείται εξαιτίας κάποιων ήπιων ηλεκτρολυτικών διαταραχών που σχετίζονται κυρίως με τη μείωση του ασβεστίου. Μία διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και εάν χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει.
Κάποιες διατροφικές συμβουλές είναι επίσης απαραίτητες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι προτιμότερο να λαμβάνεται θρεπτικά συστατικά από μία μεγάλη ποικιλία τροφών χωρίς να δίνετε βάρος σε μεγάλο θερμιδικό πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, κατά το 2ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρέπει να καταναλώνετε περίπου 2500 θερμίδες ενώ όσο θηλάζετε οι θερμιδικές απαιτήσεις αυξάνονται στις 3000.
- Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως είναι το κρέας, το ψάρι και οι ξηροί καρποί.
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και βοηθούν στην ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου.
- Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοχεία. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
- Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλατιού, καθώς κάνει κατακράτηση ύδατος και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Διακόψτε το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ. Η νικοτίνη και το αλκοόλ επιδρούν στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου δυσμενώς. Ευθύνονται για καθυστερημένη ανάπτυξη και συγγενείς ανωμαλίες, ενώ δημιουργούν προβλήματα εξάρτησης στο νεογέννητο μωράκι.
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα με εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης.
Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός των περιπτώσεων ύπαρξης προδρομικού πλακούντα, αιμορραγιών στην αρχή της κύησης, ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών. Επίσης, είναι προτιμότερο προς το τέλος της κύησης να αποφεύγονται, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να βοηθήσει, αρκεί αυτή να είναι ήπια και να μη σας κουράζει. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι οι περίπατοι, αλλά και η κολύμβηση, αρκεί να γίνεται σε ελεγμένες εγκαταστάσεις και σε καθαρές θάλασσες.
Καλό επίσης είναι να φοράτε άνετα ρούχα και μαλακά παπούτσια με χαμηλό τακούνι για να μην επιβαρύνετε τη σπονδυλική σας στήλη. Ο στηθόδεσμος πρέπει να είναι άνετος και να μην πιέζει τους μαστούς, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι αυτή την περίοδο.
Τέλος, η εργασία σας μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα εφόσον εργάζεστε σε υγιές περιβάλλον και μέχρι το χρονικό σημείο που δε θα σας επιβαρύνει σωματικά και ψυχικά.